Na 8 april 2014 geen Windows XP meer?

Je hebt het vast al veel vaker gehoord; vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer ondersteund door Microsoft, de producent, zelf. Wat betekent dat voor XP? Hieronder 5 feiten en fabels over Windows XP en wat er na 8 april gebeurt...

Je hebt het vast al veel vaker gehoord; vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer ondersteund door Microsoft, de producent, zelf. Wat betekent dat voor XP? Hieronder 5 feiten en fabels over Windows XP en wat er na 8 april gebeurt...

1 - Fabel: Windows XP doet het niet meer na 8 april.

Ook na 8 april zal een computer met Windows XP gewoon opstarten en doen wat ie normaal doet.
Aha, zal je zeggen, niets aan de hand dus. Nou, niet helemaal. Ondanks dat het systeem gewoon door draait is het niet VEILIG meer.

2 - Feit: Na 8 april wordt Windows XP een onveilig besturingssysteem.

Omdat er na 8 april geen updates voor XP meer worden gemaakt door Microsoft zal het voor kwaadwillenden (meestal benoemd als hackers) makkelijk worden om de onveilige XP systemen binnen te dringen. Als er een gaatje wordt gevonden wordt dit toch niet meer gerepareerd...
Vergelijk het met een deur in een huis. In het verleden werd, als er een probleem was, een reparatie uitgevoerd. Bijvoorbeeld als het slot was opengebroken werd het slot vervangen door nieuw, soms beter, exemplaar. Vanaf 8 april wordt het slot niet meer gerepareerd.
De geruchten gaan al de ronde dat malware-makers even achteroverleunen en wachten met het verspreiden van hun software tot na 8 april. Waarom nu al iets proberen als je straks vrij baan hebt?

3 - Fabel: Ik heb een goede virusscanner, dan ben ik gewoon veilig.

Helaas gaat bovenstaande stelling niet op. Ook als je een super virus-/malwarescanner hebt zal je dit niet redden. Om jouw computer te hacken is het niet altijd nodig om gebruik te maken van een virus/malware als het vol met beveiligingsgaten zit. Anders waren de updates van Microsoft ook overbodig zeg maar.

4 - Feit: Blijven internetten met een XP computer is niet handig.

Bij Windows XP is standaard Internet Explorer geinstalleerd. Op XP kan je tot versie IE8 installeren. Helaas geen nieuwere versie, terwijl de nieuwste versie hiervan al IE10 is.
Als je IE toch al niet gebruikt maar bijvoorbeeld Firefox, Chrome of Safari dan ben je op zich al goed bezig. Echter vrijwaart je dit wederom niet van het onderliggende besturingssysteem en eventuele beveiligingsproblemen hierin.
Dan sluit ik mijn computer toch gewoon niet meer aan op het internet? hoor ik je denken. Goede gedachte en deels ook een goede keuze, ware het niet dat malware niet alleen via het internet wordt verspreid. Maar het aansluiten van een USB-stick o.i.d kan ook leiden tot problemen. Wel een voordeel: bij het afsluiten van het internet is het wel zo dat de malware zich daarna moeilijk kan verspreiden. Maar laten we eerlijk zijn, welk apparaat is nu niet aangesloten op het internet? Zonder verbinding wordt het wel heel lastig werken....

5 - Feit: Overschakelen op een ander / nieuwer systeem is noodzakelijk.

Mocht je dan eindelijk de beslissing hebben genomen en afstand nemen van je XP-pc, wat neem je dan?
Als je Windows wil blijven gebruiken dan is de overstap naar Windows 8 het meest logisch. Natuurlijk kan je ook Windows 7 gaan gebruiken wat qua interface nog het meest op XP lijkt. Windows 8 heeft natuurlijk de nieuwe "metro" interface, met grote tegels, en mist de startknop, maar met de installatie van het programmaatje "classic shell" kan je het grotendeels weer laten werken zoals je gewend bent bij XP.
Mijn advies is dan ook gewoon, bij vervanging, een PC/laptop met Windows 8 aan te schaffen. Windows 8 is een doorontwikkeling van Windows 7. Dat met de tegel-interface hebben ze niet handig gedaan, maar zoals je daarnet las is dat snel op te lossen.
Afhankelijk van de hardware is het misschien ook mogelijk een nieuw besturingssysteem op je pc te zetten. Denk hierbij aan Windows 8 of misschien LinuxMint, een gratis besturingssysteem.
In beide gevallen is het mogelijk om, als je afhankelijk bent van een bepaald programma dat alleen op XP draait, Windows XP te blijven draaien. Virtueel dan. Een computer binnen je computer. Weer een heel ander verhaal waar we nu niet op in gaan. Neem contact met ons op als je hier meer over wil weten.

Hoe nu verder?

Het in 2001 geintroduceerde besturingssysteem Windows XP is nog steeds geinstalleerd op vele computers over de hele wereld. Na 8 april 2014 is een van de meest succesvolle besturingssytemen ter wereld End Of Life (EOL). Het systeem blijft wel draaien maar Microsoft maakt en verspreid geen updates voor XP meer. Daardoor is het OS (operating system) een potentieel doelwit voor kwaadwillenden. Het blijven gebruiken van XP kan op termijn leiden tot grote problemen. Zo zou het kunnen zijn dat als je online gaat bankieren en er gebeurt wat, de bank niet garant staat omdat je verouderde apparatuur gebruikt. Ook kan het zo zijn dat bijvoorbeeld een bank gewoon een actief "werings"-beleid gaat voeren en jouw computer verbiedt een verbinding te maken met hun systeem omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.

Als je inmiddels besloten hebt dat de XP-pc toch maar eens vervangen moet worden neem dan eens contact met ons op voor informatie over mogelijkheden, levering, installatie, vervanging en dergelijke.

Contact opnemen voor een nieuwe computer